- Vores filosofi har lige siden starten i 2017 været at have fokus på service, og at kunderne skal bevare den lokale tilknytning. Dér, hvor kunderne møder medarbejdere på værkstedet og reservedelslageret, der kender deres maskinpark, og som ved, hvad den enkelte kunde har brug for.
- Maskinbranchen er i høj grad relationsbaseret, understreger Jan Garder, der har været direktør i TBS Maskinpower siden 2017 og været med til at udvikle maskinforretningens aktiviteter med service og salg af Fendt full-line og Valtra.
- Navnet TBS Maskinpower anvendes nu kun for TBS Maskinpower som koncern, mens TBS og Valtec er vores primære navne i forbindelse med de lokale Fendt og Valtra afdelinger.
Samtidig figurerer stednavnet sammen med TBS-logoet ved de fem Fendt-afdelinger. Det sker også for Askildrup Agro syd for Randers i nærmeste fremtid. I forbindelse med indvielsen af den nybyggede maskinforretning på 5.300 kvadratmeter i starten af oktober ændres navnet til TBS Askildrup.
Fendt fra Kongeåen til Skagen og på Fyn - Valtra i det meste af Jylland
Med Fendt-afdelingerne i henholdsvis Starup, Holstebro, Suldrup syd for Ålborg, Askildrup og i Tommerup, dækker TBS i dag det jyske område fra lige syd for Kongeåen og til Skagen, samt hele Fyn med forhandlingen af Fendt full-line med traktorer, mejetærskere, pressere, græsmaskiner og sprøjter.
I alle afdelingerne forhandles tillige Krampe vogne og få andre redskabsbrands, der ikke for alles vedkommende er de samme i alle afdelinger. Produktmikset afhænger her lidt af de enkelte afdelingers lokale historik på redskabsområdet.
Salget af Valtra foregår via Valtec-afdelingerne i Gravens ved Kolding og Skanderborg, Holmsland Maskinforretning samt AgroTek, som TBS Maskinpower er medejer af. Også hos Valtra-afdelingerne er der lokale forskelligheder i redskabsprogrammet, men for eksempel Krampe og Pöttinger går igen alle steder.
Stort udvalg
En af fordelene ved at drive mange maskinforretninger sammen er muligheden for samlet set at have et stort og bredt udvalg på lager og til demokørsel. Her har TBS for eksempel aktuelt over 50 nye Fendt traktorer og redskaber stående klar til salg.
Takket være afdelingernes samlede aktivitetsniveau kan der også opbygges ekspertkompetencer i serviceteamet, som kunderne kan få glæde af, når de eksempelvis erhverver sig en selvkørende sprøjte, mejetærsker, finsnitter eller andet specialiseret grej.
- Maskinerne er i dag helt anderledes avancerede, end da jeg selv i 80’erne blev uddannet og arbejdede som landbrugssmed i syv år. Derfor er det vigtigt at kunne have specialviden på tværs i virksomheden, når behovet melder sig, fastslår Jan Garder.
Organisationen
TBS Maskinpower er delvist ejet af Raiffeisen Waren GmbH, der i dag er en af verdens helt store uafhængige Fendt-forhandlere. Derudover er forretningsområderne i Tyskland grovvarer, byggematerialer og brændstof.
Jan Garder glæder sig over et godt samspil med den tyske ejer og understreger, at TBS Maskinpower drives under danske vilkår, principper og kultur. De tyske ejere er således ikke involveret direkte i driften.
TBS Maskinpower er opbygget med en fælles koncernadministration i Starup, der tager sig af en lang række ledelsesmæssige og administrative opgaver. Der er dog også administrationsmedarbejdere placeret i de afdelinger, hvor det er praktisk. Blandt andet i Tommerup, hvor MaskinParken møder administrerende direktør Jan Garder denne fredag formiddag. Her arbejder fast en bogholder, som for øvrigt også var en del af teamet hos John Madsen A/S, før TBS Maskinpower købte den fynske forretning.
I den centrale fællesadministration finder man udover Jan Garder blandt andet en salgsansvarlig, en ansvarlig for eftermarkedet og service og en med ansvar for den samlede økonomifunktion.
Som nævnt er alle øvrige medarbejdere tilknyttet hver enkelt afdeling, netop for at opnå den stærkeste kunderelation og bedst mulig service.
Bæredygtighed
Efter 2021 og 2022 med gode høstår og lave renter oplevede maskinbranchen sidste år nedgang, og nu ventes der på høstudbytterne i år, som har været meget varierede.
- Samtidig har kunderne været afventende i forhold til de politiske tiltag, hvor trepartsforhandlingerne nu er afklaret. Mit billede af dansk landbrug er, at der heldigvis findes en dynamik og stor omstillingsparathed. Derfor ser jeg fortrøstningsfuldt frem til, at der findes løsninger, men naturligvis skal vi som maskinforretning og leverandører til landmændene vurdere på konsekvenserne, lyder det fra TBS-direktøren.
Selv tilretter maskinforretningen sig til fremtidens krav til bæredygtigheden.
- Vi arbejder på en bæredygtighedsrapportering, ganske som kunderne i landbruget eller kommunerne skal kunne dokumentere CO2-belastningen, fortæller Jan Garder og nævner, at den første el-drevne servicebil er anskaffet.
Også på produktsiden er bæredygtighed kommet på agendaen. Den nye Fendt 700-serie er for eksempel udviklet til at have et ekstremt lavt dieselforbrug, og på den kommende Agromek-udstilling vil TBS præsentere en elektrisk Fendt-traktor.
- Pletsprøjtning, præcisionsgødskning, sektionsstyrede redskaber osv. Det går stærkt lige nu, for landmændene er meget interesseret i at reducere ressourceforbruget på deres bedrifter.
Historien om Fendt i Danmark går tilbage til 1976, hvor Alex Pedersen etablerede sig som Fendt-forhandler i Starup og senere som importør. Forretningen blev i 2007 en del af TBS Maskinpower med afdelinger i Starup, Brørup og Toftlund. I 2017 blev TBS Maskinpower’s Fendt-aktiviteter overtaget af Raiffeisen Waren GmbH (80 procent) med Jens Hansen som mindretalsaktionær
I 2018 overtages A/S Henry D. Nielsen I Holstebro, og året efter købes 80 procent af aktierne i Askildrup Agro. I 2020 etableres TBS Suldrup, og i 2022 købes fynske John Madsen A/S med afdelinger i Tommerup og Ørbæk. Alle steder forhandles Fendt-programmet samt redskabsagenturer
I 2018 købes Valtec i Kolding, og Valtra-aktiviteterne udvides året efter med opkøbet af Skanderborg Maskinforretning. I 2020 køber TBS sig ind i Agrotek med afdelinger i Hobro og Brønderslev. I løbet af i år er aktierne i Holmsland Maskinforretning opkøbt.
I alt 195 medarbejdere og 85 servicevogne