Kartofler er den røde tråd i Rødkærsbro

70 ansatte hos Grimme Skandinavien A/S importerer, sælger og servicerer de røde maskiner i både Danmark, Norge og Sverige.

Maskineri til kartoffeldyrkning har i over 100 år været omdrejningspunktet for Hylleberg-virksomheden i Rødkærsbro, nu Grimme Skandinavien A/S.

Det hele startede i 1919, da Chresten Hylleberg i byens smedje producerede den første hestetrukne fritlægger til kartofler. Han fortsatte udviklingen af kartoffelmaskiner, og en ny fabrik blev opført lige uden for byen i 1948.

Produktionen af Hyllebergs egne kartoffelmaskiner, blev indstillet i 1969, og i stedet indledte sønnerne Aksel og Poul Hylleberg importen af de tyske Grimme kartoffelmaskiner. I en årrække fortsatte fremstillingen af tipvogne, anhængere og vandingsmaskiner, indtil denne produktion også ophørte.

Grimme ind i 2008

Hylleberg-navnet hænger stadig ved, selv om Hylleberg A/S blev til Grimme Skandinavien A/S, da Grimme-koncernen i 2008 købte sig ind i firmaet.

Det øvrige ejerskabet har tredje generation, Michael og Heine Hylleberg, samt salgschef for Danmark, Per Rasmussen.

- Et stort step skete allerede i 2006, da vi fik importen i Sverige efter Lantmännen, fremhæver sidstnævnte, som har været i firmaet i 37 år.

Alt drives fra Rødkærsbro

Per Rasmussen understreger, at den røde tråd er - som gennem hele historien - kartofler. Dog har Grimme’s roeoptagere været på programmet siden 2003, og efter Grimme for 10 år siden købte Asa-Lift A/S ved Sorø, er disse nu røde grøntsagsoptagere også med i porteføljen.

- Vi har ingen forhandlere. Alt drives herfra, og derfor er vi altid en tand foran, både når det gælder salg, service og i det hele taget på ekspertisen, siger han og glæder sig over den markedsledende position indenfor kartoffelteknik.

Lange reoler med rensebånd til de forskellige kartoffeltyper ligger klar på det store reservedelslager i Rødkærsbro.

Produktpaletten af kartoffelmaskiner tæller strenglæggere, kartoffellæggere, mekaniske rensere og optagere fra en til fire rækker med tankkapacitet fra to til 15 tons. Også på indlagringsdelen producerer Grimme-fabrikken syd for Bremen forskelligt udstyr. Koncernen, der har over 2.900 ansatte verden over, tilbyder ikke mindre end 100 forskellige modeller.

- Og vigtigt er det, at vi kan tilpasse maskinerne præcist til kundens behov. Hvor vidt er dyrkning af læggekartofler, spisekartofler eller måske kartofler til chips, pointerer Per Rasmussen.

70 ansatte

Grimme Skandinavien har i alt 70 ansatte, heraf 55 med udgangspunkt fra Rødkærsbro. Foruden sælgere i hvert land er der tre serviceteknikere i Norge, to i Sverige og derudover et servicecenter tilknyttet i Finland.

- Det er afgørende, at en kartoffeloptager kører hele tiden. Hele setup’et med mandskab, transport og lager er afhængig af, at den ikke står stille. Derfor er det afgørende, at ekspertisen og reservedelene er tæt på kunderne, fremhæver salgschef Per Rasmussen.

I alt råder de 20 teknikere over 10 servicebiler, som rykker ud fra Rødkærsbro. Dertil kommer to biler på Sjælland, som primært tager sig af Asa-Lift samt Grimme roeoptagerne. Til roemaskinerne har Karl Mertz tillige både service og reservedele.

500 vintereftersyn

I sæsonerne er der døgnbemanding til assistance i hele landet. På værkstedet tager seks teknikere sig af klargøring af nye maskiner, der alle kommer forbi Rødkærsbro, for eventuel tilpasning af særlige ønsker, inden de sendes videre til kunderne.

Desuden foretages reparationer og renovering af det brugte grej, der stort set for alle brugte maskiners vedkommende omsættes i Skandinavien.

I lavsæsonerne, ikke mindst om vinteren, foretages op mod 500 vintereftersyn af Grimme-maskinerne, primært ude hos kunderne.

En del af branchen

- For os er det afgørende at være tæt på kunderne og dermed en del af branchen. Derfor er vores traditionelle åbent hus i januar nærmest et stort erfa-møde for kartoffeldyrkerne, understreger Per Rasmussen.

Salgschefen glæder sig over en god afsætning, og er sammen med sine kolleger klar til at vise mange maskiner frem ved arrangementet, som foregår fredag den 13. januar fra klokken 10 til 18 på firmaets adresse.

Grimme Skandinavien har 70 ansatte, heraf 20 serviceteknikere. Her er Martin Brødsgaard i gang med klargøring af en kartoffellægger.

Grimme Skandinavien A/S

● Grundlagt i 1919 af Chresten Hylleberg, som i sin smedje i Rødkærsbro fremstillede den første hestetrukne fritlægger. Ny fabrik på den nuværende adresse blev opført i 1948

● Fra 1969 import af de tyske Grimme kartoffelmaskiner. I dag import af Grimme-produkterne i Danmark, Norge og Sverige

● Ejerkredsen siden 2008: Tredje generation, Michael og Heine Hylleberg, salgschef Per Rasmussen og Grimme Landmaschinenfabrik

● 70 ansatte, heraf 55 i Rødkærsbro

Foran importvirksomheden Grimme Skandinavien A/S her en af de nyeste modeller af kartoffellæggere fra den store tyske producent. Foto: Erik Hansen