Hammerslag på internettet: - Det skal være en succes for både køber og sælger

På et år har Kapow Auktioner A/S opbygget en stor online auktionsplatform. Senest blev den omfattende maskinpark hos Staby Maskinstation afhændet efter et gennemsyn med masser af interesserede købere.

Samtlige maskiner står nyvaskede og linet op i lange rækker på Staby Maskinstation lidt udenfor Ulfborg i Vestjylland. Lige fra de to store New Holland 30 fods mejetærskere, en stribe på 14 næsten nye John Deere traktorer, Samson og Gøma gyllevogne og staldgødningsspredere, en Krone BigX 630 finsnitter - til svejseapparaterne i maskinhallerne, dæk i lange baner, reservedele, værktøjskasser og sågar maskinstationens firmabiler, køleskab og frokostbordet.

Alt er sat til salg på en online ophørsauktion hos Kapow Auktioner A/S i forbindelse med, at ejerne samler aktiviteterne i deres anden maskinstation i Rønbjerg syd for Skive.

Overalt på maskinstationen nærstuderes de ikke mindre end 263 katalognumre af flere hundrede interesserede købere, som denne fredag eftermiddag, den 3. februar fra klokken 14 til 18, benytter lejligheden til gennemse de mange effekter og måske i særdeleshed den eller de maskiner, man har udset sig, når det endelige bud skal afgives søndag aften.

Næsten alt blev solgt

Sidste chance var om søndagen fra klokken 18, hvor onlineauktionen sluttede, og det definitive bud skulle være indtastet på www.kapow.eu.

- På forhånd var der indløbet rigtig mange bud på de attraktive traktorer, mejetærskere, maskiner samt på det meste af det omfattende værkstedsudstyr. Flere end 2.000 bydere var med op til auktionens afslutning, og i mandags kunne vi så gøre op, at stort set alt havde fundet en ny ejer, lyder det fra en tilfreds direktør hos Kapow Auktioner A/S, Jannik Faurschou.

Han fortæller, at auktionen omsætningsmæssigt er den hidtil største, som hans auktionsfirma har afviklet siden starten for et år siden. I antal numre var der dog sidste år tre-fire endnu større ophørsauktioner.

Altid en mindstepris

På forhånd indsættes en mindstepris på alle Kapow’s auktioner, både på ophørsauktionerne, eller de ugentlige onlineauktioner frem til onsdag aften.

Hvis der ikke indtastet bud helt op til mindsteprisen, måske er der budt 87.000 kroner på en maskine til 100.000 kroner som mindstepris, forsøger en af de tilknyttede konsulenter alligevel en få en handel igennem.

- Han ringer til den højst bydende og sælger, og som oftest ender det med et »håndslag«, lyder det fra auktionsdirektøren.

Kapow Auktioner afvikler udelukkende onlineauktioner, men - som i det seneste tilfælde i Staby - afholdes et forudgående gennemsyn, hvor budgiverne har mulighed for at tage effekterne nærmere i øjesyn ved et fire timers gennemsyn på lokationen.

- Selvom vi præsenterer hver enkelt auktionsmaskine med flere billeder og en nøjere beskrivelse på vor hjemmeside, er det naturligt nok, at man godt lige vil se en traktor eller mejetærsker til halvanden million i virkeligheden, inden man byder, siger 33-årige Jannik Faurschou.

Tre ejere

Hans vej ind i auktionsbranchen blev grundlagt, først som mekaniker og siden som sælger hos Sorring Maskinhandel, tæt ved fødebyen Toustrup. Her havde han kontakt med maskinhandlerne Søren Næsborg og Torben Speedtsberg, som drev en online maskinauktion, hvor han så startede som ekstern konsulent.

I 2022 blev Kapow Auktioner A/S stiftet af det nuværende ejerskab, der foruden Jannik Faurschou er Lars Jensen og Peter Jensen. Mens Jannik Faurschou som direktør driver virksomheden, er de to øvrige investorer henholdsvis vognmand med ikke mindst maskintransport og landmand, og for Peter Jensens vedkommende maskinhandler ved Karup.

Netop Staulund Maskinhandel opkøbte den store maskinpark på Staby Maskinstation med underskrift på aftalen i øvrigt på Agromek-udstillingen i december, hvor det så som nævnt er Kapow Auktioner, som forestod det omfattende salg.

Seks ansatte - søger flere

Lige siden starten sidste år er det gået rigtig stærkt for auktionsvirksomheden. Foruden direktøren er der nu tilknyttet seks medarbejdere, og der søges efter endnu flere.

- Vi har rigtigt travlt, og er godt tilfredse med det første år. Også i den kommende tid er der flere større auktioner undervejs. Kunderne er lige fra maskinhandlere, leasingselskaber, landmænd, maskinstationer - til kommuner og offentlige institutioner, siger Jannik Faurschou midt i travlheden med at tilrettelægge auktionen på den vestjyske maskinstation i detaljer, og alt imens budene hele tiden løber ind på den selvudviklede onlineplatform.

- Vi er de nye og unge i branchen. Vi vil gerne gøre en forskel, og det gør vi først og fremmest gennem vores viden om landbruget og markedet for maskiner. Vi vil kendes på vores faglige dygtige konsulenter og på at gøre vores arbejde ordentligt, så både køber og sælger har en succesoplevelse. Og hvor vi samtidig også tjener på en handel, understreger Jannik Faurschou og fremhæver endvidere den ekstra service og en meget brugervenlig auktionsplatform.

Sådan handles hos Kapow

Har man en traktor eller andet udstyr til overs, kontaktes Kapow Auktioner A/S, som så sender en konsulent ud for at tage fotos og beskrive den pågældende effekt. Her aftales en mindstepris med sælger.

Kapow Auktioner sætter tillige hele maskinparker, efter ophør, konkurs eller dødsbo til salg på online auktion. Maskinparker opkøbes også.

For at byde på auktionerne, enten på de større ophørsauktioner med forudgående gennemsyn, eller de ugentlige auktioner, som afsluttes onsdag aften, kræves et login og CVR-nummer på www.kapow.eu for at kunne byde.

Alle effekter har en synlig mindstepris, og der bydes direkte på onlineplatformen. Der er endvidere mulighed for at oprette et autobud, hvor systemet automatisk byder over, indtil autobuddets max. er nået. Det kan benyttes, hvis man ikke har lejlighed til at følge afslutningen af den aktuelle auktion.

Der er et fast salær på 10 procent for sælger, dog maksimalt 25.000 kroner. For købere er salæret 5 procent, minimum 100 kroner og maksimalt 5.000 kroner. Sælger betaler ikke salær, hvis den ikke bliver solgt på den efterfølgende auktion.

De købere, som har vundet en auktion, får besked via mail næste hverdag og en faktura på den mailadresse. Betalingen er omgående ved ophør, og så snart pengene er på firmaets konto, sendes et bevis på, at varer kan udleveres senere samme uge.

Kapow Auktioner A/S

● Stiftet i 2022 af den nuværende ejerkreds, Jannik Faurschou, Lars Jensen og Peter Jensen. Førstnævnte er direktør og daglig leder. Kapow.eu blev købt af maskinhandlerne Søren Næsborg og Torben Speedtsberg, som etablerede online maskinauktionen i 2020

● Via ugentlige online auktioner og større udrykkerauktioner med sluttidspunkt søndag aften sælges maskiner fra landbrug, entreprenører, skovbrug, havemaskiner, gaffeltrucks, lastbiler og varebiler o.m.a.

● Køb og salg er udelukkende for momsregistrerede virksomheder

● Kapow Auktioner har kontor og lagerfaciliteter i Yding

● Syv ansatte