Den tiende Hans i Tinglev

Hans Holm jr. er femte generation i maskinforretningen i Tinglev, men før 1900, hvor maskinforretningen blev grundlagt af tipoldefaren, havde yderligere fem familiefædre samme navn.

Hos Hans Holm Maskinforretning A/S spares på omkostningerne til skilte, brevpapir og visitkort. Siden grundlæggelsen i 1900 har der nemlig ikke skulle skiftes navn, selv om den næste generation har taget over. Alle ejerne i de nu 123 år har heddet Hans Holm, og det gjaldt såmænd også for familiefædrene i de fem generationer forinden.

- Det gør det hele meget nemmere, selv om kunderne lige skal spørge efter den unge eller den gamle, lyder det lunefuldt fra 38-årige Hans Holm jr., som dermed er den tiende i den ubrudte række af Hans Holm’ere.

Tilmed hedder sønnen på fem år også Hans, dog med William som dobbeltnavn.

- Det mente min kone trods alt var et fremtidssikret kompromis, lyder det fra maskinhandlerkontoret, hvor Hans William denne dag må husere i stedet for børnehaven efter en nat med lidt for høj feber.

15 km fra grænsen

Efter glidende generationsskifte overtog Hans Holm jr. familievirksomheden i Tinglev for to år siden. Både hans far og mor er stadig aktive i den daglige drift, henholdsvis med salgsarbejde og som sønnens højre hånd, mens moderen Vivi Holm tager sig af bogholderiet.

Maskinforretningen ligger midt i et stort kvægområde med den dansk-tyske grænse 15 kilometer mod syd, og har kunder i det meste af Sønderjylland og i det øvrige Danmark.

- Da min tipoldefar startede i 1900 i landsbysmedjen i Bjerndrup lige uden for Tinglev, var det jo tysk område, og Tinglev er i dag fortsat et omdrejningspunkt for mange nordslesvigske aktiviteter. Derfor handler vi både med landmænd fra mindretallet og de sønderjyske landmænd, hvorimod der nu om stunder ikke er prismæssige argumenter for at krydse grænsen - hverken den ene eller anden vej - for at købe landbrugsmaskiner.

Der er står rift om brugte maskiner i disse tider. Ofte har der stået flere rækker maskiner på pladsen foran Hans Holm Maskinforretning i Tinglevs vestlige industrikvarter.

Hans Holm jr. glæder sig over den store kundeopbakning, som i mange af områdets bedrifter har strakt sig gennem generationer.

- Vi vil være specialister på de områder, vi opererer på, og gør en stor dyd ud af at yde den bedste service. Derfor har vi også døgnvagt i højsæsonerne, ligesom kvægbrugeren altid kan få fat i os, hvis et nedbrud gør, at fodervognen ikke kan kører, forsikrer den sønderjyske maskinhandler.

Claas og Kuhn

Hovedagenturerne hos Hans Holm Maskinforretning er Claas og Kuhn. Oprindelig blev der handlet med Massey Ferguson og forskellige danske redskaber, indtil forretningen i 1979 blev medlem af Maskinhandler-Indkøbsringen (MI). Her kom Kuhn og de øvrige MI-produkter til, og siden også Case-IH traktorer og Claas-mejetærskerne fra den daværende LMB-importør. Og i en periode tillige Valtra-traktorerne.

- Med omvæltninger i branchen valgte vi at fastholde Claas-forhandlingen, og det set i bagspejlet har været den helt rigtige beslutning, siger Hans Holm jr. og viser et udsnit af det store full-line program af både Claas traktorer, læssemaskiner, mejetærskere og grøntmaskiner frem i udstillingshallen. Lige når det gælder finsnittere, så tager Claas-forhandleren A.P. Jørgensen i Ribe sig dog af disse store specialmaskiner i området.

Femte generation hos Hans Holm Maskinforretning, Hans Holm jr., glæder sig over et højt aktivitetsniveau med Claas og MI-produktioner som stærke omdrejningspunkter. Foto: Erik Hansen

Apropos A.P. Jørgensen, så har Hans Holm Maskinforretning her med virkning fra nytår indgået samarbejdsaftale omkring Bednar, Fliegl og Spearhead produkterne.

- Det giver os nye muligheder og er et rigtigt godt supplement til vores program, påpeger den sønderjyske maskinhandler, der overordnet glæder sig over et højt aktivitetsniveau og en god indtjening både i forretningen men i særdeleshed også i landbruget i de forgangne år, ikke mindst hos kvægbrugerne, der tæller en betragtelig andel af kundeporteføljen.

Brugtmangel

Når han ser ud over den 50.000 kvadratmeter store grund, må han erkende, at der »mangler« brugte maskiner på pladsen.

- Der er nemlig rigtig fin afsætning på gode brugte maskiner, og der kommer ikke samme mængde brugt ind for tiden, fordi der stadig er en lidt lang leveringstid på flere nye maskiner, forklarer han og tilføjer, at brugtlageret også svandt ind med over 3.000 besøgende ved det traditionelle åbent hus den første weekend i februar.

1.000 m2 butik

Videre rundt i den store maskinforretning i Tinglev viser Hans Holm jr. den omfattende butik på over 1.000 kvadratmeter frem. Her er alt, lige fra hønsefoder, haveredskaber og robotklippere - til store plæneklippere og maskiner til det professionelle segment indenfor kommuner, boligforeninger og anlægsgartnere. Den bageste afdeling i butikken er et »robot-hotel«, hvor over 400 robotter efter deres vinterhi er klar til at tørne ud på sønderjyske græsplæner.

Butikken hos Hans Holm Maskinforretning er på 1.000 kvadratmeter. På robot-hotellet i baggrunden venter over 400 forårsklargjorte robotter på at komme i aktion hos kunderne.

- Vi har både mange professionelle og private kunder her i butikken. Og netop det faktum, at vi ikke sælger varen direkte fra en papkasse, men tester maskinen og klargør plæneklipperne med olie og benzin, og gerne giver en vejledning i brugen, tiltaler de fleste, selvom de nok giver lidt mere for varen hos os.

Hovedagenturerne i have-/park-afdelingen er Nilfisk-Egholm, Stihl, Simplicity, Ferris, Stiga, Belos m.fl. I et afsnit af værkstedet er fire af de i alt 17 mand på værkstedet primært beskæftiget med have-/parkmaskiner.

I alt har Hans Holm Maskinforretning 27 ansatte, hvoraf tre er beskæftiget med salg.

27 medarbejdere er ansat i maskinforretningen. Her er to af de i alt 17 servicefolk i færd med klargøringen af en Rauch gødningsspreder til sæsonen.

- Vi har både mange professionelle og private kunder her i butikken. Og netop det faktum, at vi ikke sælger varen direkte fra en papkasse, men tester maskinen og klargør plæneklipperne med olie og benzin, og gerne giver en vejledning i brugen, tiltaler de fleste, selvom de nok giver lidt mere for varen hos os.

Hovedagenturerne i have-/park-afdelingen er Nilfisk-Egholm, Stihl, Simplicity, Ferris, Stiga, Belos m.fl. I et afsnit af værkstedet er fire af de i alt 17 mand på værkstedet primært beskæftiget med have-/parkmaskiner.

I alt har Hans Holm Maskinforretning 27 ansatte, hvoraf tre er beskæftiget med salg.

Denne Amazone-rensemaskine fortæller historien om, at Hans Holm-virksomheden blev grundlagt under det daværende tyske herredømme - i landsbysmedjen i Bjerndrup, som dengang hed Behrendorf.

Hans Holm Maskinforretning A/S

● Grundlagt i 1900 af Hans Holm i landsbysmedjen i Bjerndrup lige uden for Tinglev. Virksomheden flyttede i 1934 til en bygning på hovedgaden i Tinglev. I 1976 blev den nuværende maskinforretning opført i byens vestlige industrikvarter

● Som femte generation blev Hans Holm jr. (38) ejer af maskinforretningen i 2021

● Hovedprodukterne er Claas full-line forhandlingen og MI-produkterne. Derudover er Schäffer, Hardi, GreenTec og HeVa også med salgshåndbogen når der skal gives tilbud

● 5.000 kvadratmeter bygninger, 30.000 kvadratmeter grundareal

● 27 medarbejdere

● Regnskabstal for 2022: Bruttofortjeneste 16,5 mio. kr., resultat 3,5 mio. kr.

I et samarbejde fra nytår med A.P. Jørgensen, Ribe, tilbyder Hans Holm Maskinforretning nu også Fliegl vogne (tv), Bednar og Spearhead.